Oscarsgalan 2018 var den nittionde i ordningen och hölls i Dolby theatre i Los Angeles söndagen den fjärde mars. Galan leddes för andra gången i rad av komikern Jimmy Kimmel.

Bästa manliga huvudroll

  • Gary Oldman för filmen Darkest hour. Gary Oldman är en brittisk skådespelare som är född 1958. Han har varit aktiv skådespelare inom teater, tv och film sedan tidigt 80-tal och är känd för sina uttrycksfulla rolltolkningar av ganska extrema karaktärer. På senare år har han gestaltat många äldre, faderliga karaktärer.
  • Timothée Chalamet för filmen Call me by your name

Timothée Chalamet är född 1995 i New York. Han började sin karriär som skådespelare i olika mindre teaterproduktioner innan han fick sitt stora internationella genombrott i Christopher Nolans film Interstellar från 2014.

  • Daniel Day-Lewis för filmen Phantom thread

Daniel Day-Lewis är en brittisk skådespelare född 1957. Han har varit verksam som skådespelare sedan tidigt sjuttiotal men är mest känd för flera tunga roller på sent åttiotal, t.ex. Min vänstra fot, och tidigt nittiotal, t.ex. I faderns namn och Oskuldens tid. På tvåtusentalet har han varit mer selektiv men arbetade bl.a. med Martin Scorsese i dennes storfilm Gangs of New York från 2002.

  • Daniel Kaluuya för filmen Get out

Daniel Kaluuya föddes 1989 i London. Han är mest känd för sin medverkan i första säsongen av den brittiska tv-serien Skins men fick 2018 sitt internationella genombrott i Marvel-filmen Black Panther.

  • Denzel Washington för filmen Roman J. Israel, Esq

Denzel Washington, född 1954, är en institution i amerikansk film sedan sitt genombrott 1989 med filmen Ärans män, för vilken han vann en Oscar för bästa manliga biroll. Han har spelat i flera olika s.k. Bio-pics där han porträtterat viktiga personer ur USA:s afro-amerikanska historia. Denzel Washington har med åren blivit den naturliga afro-amerikanska huvudrollsinnehavaren i diverse storfilmer även om han på senare år spelat i många smalare filmer.